Домакинът Полша и тимът на Италия ще играят във финала на световното първенство по волейбол за мъже. Европейските шампиони от Италия ще се изправят срещу поляците тази вечер от 22 часа българско време, след като надделяха над съдомакина Словения с 3:0 (25:21, 25:22, 25:21) във втория полуфинал в Катовице. По-рано през деня Полша отстрани Бразилия в зрелищен двубой с 3:2 (23:25, 25:18, 25:20, 21:25, 15:12).

Италианците и поляците са печелили световното първенство по три пъти, а сблъсъкът помежду им ще бъде номер 28 в историята. Тимът на Полша има превъзходство с 16 успеха в срещите с Италия. От 19 часа Словения и Бразилия ще си оспорват бронзовите медали. За Италия класирането за финала е първо от 24 години, след като през 1998-а отборът спечели третата си титла.

Най-резултатен срещу Словения бе Даниеле Лавиа с 15 точки, а Клемен Чебул отбеляза 14 точки за словенския състав.

„Невероятно е. Честно казано не мислех, че ще спечелим двубоя с 3:0, защото Словения има много силен отбор и имам голямо уважение към тях. Много съм щастлив“, коментира капитанът на италианците Симоне Джанели.

Поляците ще опитат да спечелят трета поредна световна титла, след като надделяха трудно над бразилците, които за първи път от 20 години не успяха да стигнат до финал на шампионата.

Бартош Курек бе най-резултатен за Полша с 24 точки, а Рикардо Лукарели завърши с 18 точки за Бразилия, преди да се контузи в края на четвъртия сет.

„Изключително емоционален двубой, просто извънземен. Много сме развълнувани. Това е възможно най-високо ниво, тъй като на първенството са най-добрите в света“, заяви полският национал Александър Шливка.